Paavolan tähtitorni
Arktos ry:n uudempi tähtitorni sijaitsee Paavolassa, Siikajoen kunnassa, noin 45 kilometriä Oulusta etelään. Paikan valintaperusteena on ollut riittävä pimeys (tarvitaan varsinkin tähtivalokuvauksessa) sekä mahdollisimman lyhyt matka Ouluun.
Tornin rakennustyöt alkoivat kesällä 1987 ja torni valmistui 1989. Torni kunnostettiin talkoovoimin kesällä 2011. Yhdistys sai taloudellista avustusta Jenny ja Antti Wihurin säätiöltä. Kaukoputki on sijoitettu noin neljän metrin korkeudelle maasta rakennuksesta irti olevan betonipilarin päälle. Putken ja havaitsijoiden suojana on metallinen puolipallokupu.
Pääinstrumenttina tornissa toimii Astrophysicsin Starfire 178mm/1250mm apokromaattinen linssikaukoputki. Tämä on huippulaatua Suomen tasolla. Seurantaa varten on Vixenin pienempi 4 tuuman linssikaukoputki. Lisäksi tornissa on 30 cm:n peilillä varustettu Newton-peilikaukoputki. Tämä on erinomainen putki visuaalihavaintoihin. Tähtitornin putkista yhdistyksen omistuksessa on Astrophysicsin putki. Muut kaukoputket on lahjoitettu yhdistyksen käyttöön.
Paavolan kaukoputkisysteemi on Suomen oloissa kohtuullisen mittava, ja mahdollistaa mm. täysipainoisen tähtivalokuvauksen, ainakin siten että säät saavat haukkuja ennen laitetta. Systeemin seurantalaitteisto on tarkoituksena uudistaa lähivuosien aikana.
Paavolan Astrophysicsin linssiputken ominaisuudet ja lisävarusteita:
- Polttoväli 1250mm, Apertuuri 178mm
- Okulaarit (Baader Eudiascopic 7,5mm, 15mm, 20mm ja 35mm)
- Lumicon Deep Sky -suodatin
- Lumicon UHC -suodatin
Paavolan torni yöllä. © Olli Pakkanen
Paavolan tähtitorni on Arktos ry:n omaisuutta ja jäsenillä on oikeus käyttää tornia ja sen laitteistoa tähtitieteen harrastamiseen. Oma avain tornille voidaan antaa luotettavaksi ja asialliseksi havaituille jäsenille, jotka osaavat käyttää laitteistoa. Yhdistyksen ulkopuoliset voivat halutessaan ottaa yhteyttä yhdistyksen toimihenkilöihin.
Paavolan tähtitornilla ei toistaiseksi järjestetä yleisönäytöksiä. Tornia on tarkoitus kunnostaa kevään ja kesän 2023 aikana jotta yleisönäytökset ovat mahdollisia, ehkä jo syksystä 2023 lähtien.